17 december 2014

Dharavi

Söndag
Alla foton i detta blogginlägg är tagna av Reality Tours. Du hittar deras bilder på Flickr. 

I söndags besökte jag Mumbais största slumområde, en rundtur organiserad av Reality Tours - ett socialt företag som utbildar och anställer lokala guider och driver olika projekt tillsammans med invånarna i området. 80 % av vinsten från deras guidade turer går direkt till dessa projekt. 

Jag kom i god tid till mötesplatsen, en station i södra Mumbai. Efter en stund såg jag en annan turist och strax därefter kom vår guide, Jitu. Vi åkte lokaltåg i ca 40 min innan vi kom fram till Dharavi. Jitu var fantastisk som guide, kunnig och med en avslappnad personlighet, och eftersom vi bara var två turister hade vi chans att få veta väldigt mycket. 

Han tog med oss till en mängd små industrier, mest återvinningsföretag men också ett bageri. Dharavi levererar det mesta av de bröd och bakverk som säljs dagligen i Mumbai och en mängd andra varor men det anges aldrig att varorna kommer därifrån. 


Återvinning av färgburkar. 

Området är numera uppdelat i en muslimsk del, med de flesta återvinningsföretagen, och en hinduisk del där en hittar olika former av hantverksproduktion. I den muslimska delen bor arbetarna i de små fabrikslokalerna, i den hinduiska delen är det många som har bostäder men studerar eller arbetar utanför slummen. En fabriksarbetare tjänar mellan 100 och 150 rupies per dag, en typisk bostad för en familj (ett rum) kostar 5 000 rupies i månaden och hyresgästen måste deponera 3-4 månadshyror i förskott. 

Typiska hantverk där är produktion av lädervaror som väskor och bälten, samt keramik som bränns i stora öppna ugnar med bomullsavfall som bränsle. Väskorna är en stor exportvara, medan soporna som sorteras dels kommer från det som de allra fattigaste samlar in runt om i stan och säljer och dels är det industriavfall och sopimport. 

Ett vanligt kvinnoarbete är att kavla papadam, för ett kilo kavlad deg får kvinnorna ca 20 rupies och på en dag kan en kvinna tjäna ca 50 rupies. Då jobbar hon inte hela dagen eftersom hon måste sköta allt hemarbete och ta hand om barnen också. 

Vi besökte det community center som drivs med vinsten från rundturerna, där pågick dansundervisning för en grupp barn men de erbjuder också t ex engelskakurser, datorkunskap och hälsoundervisning  för blivande mödrar. 

Denna rundtur var en av höjdpunkterna under mina dagar i Mumbai, trots att det var skitigt, giftigt och hemska arbetsvillkor i återvinningsindustrin. I Dharavi var den starkaste känslan att här finns stolthet och initiativkraft och fullt med människor som strävar framåt!









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar